Okunma Sayısı: 11432
CANLI YORUMLAR

AĞZINIZIN TADI BOZULMASIN

Bu 10 belirtiye dikkat

Genellikle diş tedavilerimizi aksatırız, ihmal ederiz, şikayetimiz dayanılmaz boyuta gelmeden de bir diş doktoruna gitme alışkanlığımız pek azdır. Biliyoruz ki bir problemi ne kadar erken teşhis edebilirsek o kadar kolay çözüme ulaştırabiliriz. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, diş doktoruna başvurmanızı gerektiren 10 önemli belirtiyi anlattı:

 

Ağrı : En rahatsız edici belirti hiç kuşkusuz diş ağrısı. Gece yarısı diş ağrısı ile uyananlarımız şiddetini çok iyi hatırlarlar. Zira çok kolay unutulmaz. Diş ağrısı, en sıklıkla diş çürüğünün ilerleyerek dişin sinir dokusuna ulaşması ile meydana gelir. Önce yemeklerde hafifçe hissettiğimiz ağrı, zaman içinde bizi uyutmayacak kadar şiddetlenir. Çürük dışında çatlak ya da kırık diş yada diş kökü, çene eklemi hastalıkları, dişeti hastalıkları, gömük dişler de şiddetli ağrıya sebep olabilirler.

 

Hassasiyet : Sıcak soğuk yiyecekler bize ızdırap vermeye başladıysa, diş hassasiyeti hayatımızı kısıtlamaya başlamış demektir. Aşınmış diş minesi, dişeti çekilmesi, çürük yada kırık diş, eski yada kırık dolgularınız varsa tedavisini ertelemeyin.

 

Dişeti kanaması : Dişetinin iltihaplı olduğunu ya da bir dişeti hastalığının habercisi olabilir. Özellikle dişetinin iyi temizlenmediği alanlarda çok sıklıkla kanamaya rastlanır. Bazen sadece sert yada yanlış şekillerde diş fırçalama yada diş ipi kullanımına bağlı olarak da kanama oluşabilir. Devamlı dişetlerinizde kanama olması sistemik hastalıkları da gösterebiliceğinden diş doktoruna başvurmak doğru olacaktır.

 

Yaralar : Bazen sadece protez, dolgu yada ortodontik braketlerin sebep olduğu irritasyona bağlı oluşan yaralar görülebilir. Ama bakteri yada virüslerin sebep olduğu yaraların tedavisi takip ve ilaç desteği gerekecektir.

 

Ağız kokusu : Ağız hijyeninin yeterli olmaması, çürük dişler, yarı gömük dişler, dişeti iltihabı, ağız kuruluğu , ağız kokusuna sebep olabilir. Su tüketiminizi arttırarak bu sorununuzu bir miktar azaltabilirsiniz.

 

Çene ekleminde ağrı ve ses : Çoğunlukla kulak önünde ağrı, ağız açma kapama sırasında kısıtlama ve ağrı şikayetleri çene ekleminizde bir problem olduğuna işaret eder. Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı, sistemik hastalıklar, eksik dişler ,tek taraflı çiğneme, ortodontik bozukluklar çene ekleminin sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir.

 

Ağız Kuruluğu : Sistemik bir hastalık ya da kullanılan belirli bir ilaca bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağızda nemin eksilmesi ağız kokusuna ve diş çürüklerinde artışa sebep olabilir.

 

Dudak çevresindeki piercing : Süs olarak kullanılan piercing , ağız çevresinde iltihaba sebep olabilir. Ağız ortamında çok miktarda bakteri mevcuttur ve yaralar çok hızlı iltihaplanabilir. Ateşli ve halsizseniz, dudak çevresindeki piercingin çevresinde kırmızılık ve hassasiyet var mı kontrol etmelisiniz.

 

Kırık yada çatlak diş : Hem hassasiyet ve ağrıya sebep olur. Tedavi edilmezse dişin çekilmesine kadar giden sorunlar yaşanabilir.

 

Renk bozuklukları ve renklenme : Dişlerinizin birinde yada genelindeki renk bozuklukları öncelikle estetik olarak rahatsızlık verecektir. Tek dişteki renklenme, genellikle düşme, çarpma sonrası oluşabilir.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
MENOPOZLA İLGİLİ
MERAK EDİLENLER
KADINLARIN YENİ SORUNU
DUYGUSAL KISIRLIK
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ
NASIL SAKLANMALI?
KORU BENİ GÜNEŞTEN!
KORUYUCULARI NASIL SEÇMELİ?
BAYILMA VE DOLAŞIM SORUNU
HAMİLELERE ÖNERİLER
GECE ACIKIYOR MUSUNUZ?
GECE ATIŞTIRMA TESTİ
SAĞLIK ÜRÜNLERİNE DİKKAT
SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI
ÇOCUĞUNUZ VE SUDA GÜVENLİK
MİNİKLERİN SUYLA TECRÜBESİ
ŞAŞILIKTA YAŞ SINIRI
TEDAVİ YAŞINA DİKKAT

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ANTİBİYOTİKLER
AİLE HEKİMLİĞİ BİLİNMİYOR
BEYİN KANAMASINA KARŞI
NEDEN YOĞURT YİYELİM?
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :