Okunma Sayısı: 9318
CANLI YORUMLAR

BAHAR YORGUNLUĞUDUR GEÇER

Demeyin

Bu illerde yaşıyorsanız dikkat edin! Uzun ve çok soğuk bir kışın ardından arada yağmurlarla bölünse de bahar güzel yüzünü göstermeye başladı. Bazılarımız baharın bu güzelliğinden yararlanmak için parklara ve yeşil alanlara koşarken; bazılarımız ise halsizlik, yorgunluk, isteksizlikle başlayan günlere merhaba dedik.

Herkesin ‘Bahar yorgunluğudur geçer’, diyerek üzerinde durmadığı bu rahatsızlığın aslında bahar alerjinizden kaynaklanabileceğini düşünmüş müydünüz?

Bahar alerjilerini ve bunların temel nedeni olan polenleri Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç’a sorduk…

Bahar alerjisi nasıl oluşur? 

Atopi dediğimiz alerjik yatkınlığı olan insanlarda havadaki polenler soluma yoluyla öncelikle buruna yerleşir ve mevsimsel yakınmaların oluşmasına neden olur. Vücut bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah (histamin) üreterek alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir.

Polenler nelere neden olabilir?

Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikir. Burunda alerjik rinit (Bahar alerjisi/saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise konjuktivite neden olur. 

Bu tür alerjiden yakınanların hangi cins polene karşı alerjik olduklarının belirlenmesi yararlıdır. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunmuşlardır.

Bu illerde yaşıyorsanız dikkat edin! Polen alerjisi tehlikeli olabilir.

Ülkemizde Burdur, Samsun, İstanbul, Ankara, Bursa ve Kütahya bölgelerinde ağaç ve çayır polenlerine yaygın olarak rastlanmaktadır. 

Polen alerjisi olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?

Baharla birlikte sürekli hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı ya da gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle saman nezlesi başlar. Önlem alınmazsa ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya astım gibi hastalıklara dönüşebilir. 

Nasıl tanı konulur?

Şikayetleri olanlar ve polen alerjisinden şüphelenilenlerde klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tama yakın tanı konulur. Gerekirse; nasal smear, Total İg E ve özellikle kan testleri gibi ileri tetkikler ile teyit edilir. 

Özellikle bahar alerjisinden şüphelenen hastaların Şubat-Eylül arası bu testleri yaptırmalarında yarar vardır. Çünkü bu aylarda vücuttaki alerjik cevap düzeyi artacağından tanı kolaylaşır. 

 

Polen alerjisinden korunmak için…

  • Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız ağız ve burnu kapatan maskeler kullanın.
  • Polen zamanı açık havada spor yapmayın. 
  • Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından arınabilirsiniz.
  • Çocuklarınız sokaktan geldiği zaman giysilerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
  • Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
  • Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. 
  • Evinizde ve ofiste, varsa polen filtreli klima kullanın. Bu filtreleri sık sık temizletin. Böylece dışarıdan gelecek olan tozları önleyebilirsiniz.
  • Tatil için deniz kenarını veya yüksek dağları tercih edin.
  • Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akan suyun altında yıkayın.
  • Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın. 
  • Çim biçmekten kaçının ya da maske-şapka kullanın.
  • Alerjiye karşı doktora başvurun.

Tedavide nelere dikkat edilmelidir?

  • Polenlerden korunmak için gerekli tedbirleri alın ve uygulayın. 
  • Şikayetleriniz devam ediyorsa hekiminiz gözetiminde anti alerjik ilaçlarla hastalığınızın kontrol altında tutulmasını sağlayın. 
  • Eski kuşak antialerjik ilaçlarda sakinleştirici (sedatif) yan etki, ilaçlarla etkileşme ve kalpte toksik etki fazla olduğundan terk edilmeye başlanmıştır. Yeni kuşak ilaçlarda bu yan etkiler minimuma indirilmiştir. Bu nedenle eczaneden rastgele alerji ilacı almayın.
  • Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyor ve giderek artıyorsa, spesifik alerjiniz varsa yaklaşık 4-5 yıl sürecek aşı tedavisinden (çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan alerjen, aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun duyarsız hale gelmesi sağlanır) tespit edilenlere aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanabilir. Aşılama yaklaşık 4–5 yıl sürer. 
  • Hastalığınızın %100 tedavisinin mümkün olmadığını unutmayın; ancak alacağınız tedbirlerle hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
OKULLARA SÜT DAĞITIMI
ANA SINIFINDAN 5. SINIFA
ÇORBAYA AĞIRLIK VERİN
VE BİR TATLI TARİFİ!
GİTGİDE ORGANİKLEŞİYORUZ
HAYIR, BU BİR MODA DEĞİL
BAKANDAN UYARI
FARKLI HEKİMLERE GİDİN
BAŞARI=GENÇLİK VE DİNAMİZM
ESTETİĞİN NEDENİ BU MU?
TABULARA ELVEDA
BABALIĞA MERHABA
OBEZİTE, BEL FITIĞI NEDENİ
SON 10 YILDA BÜYÜK ARTIŞ
EN İYİ SPERM ARANIYOR
TÜP BEBEKTE İŞE YARAYACAK
CİNSEL HASTALIKLAR
DUYMAYAN KALDI MI?
SERTLEŞMEYE NANELİ ÇÖZÜM
ANDROLOJİ DERNEĞİ AÇIKLADI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ELİNİ YIKAMAYA ALIŞSIN
HEPATİTTEKİ TEHLİKE
AĞIZ KOKUSU
KORONA'DA NADİR BELİRTİLER
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :