Okunma Sayısı: 10762
CANLI YORUMLAR

EŞİM ve BEBEĞİM

Baba doğulmaz, baba olunur

Mektup

“20 haftalık kız babasıyım. Eşim gündüz, ben gece vardiyasında çalışıyorum. Kızımızın bakımını ben üstleneceğim. Bir baba olarak kızıma bakarken nelere dikkat etmem gerekiyor. 'Anne İş’te' kitabınızda verdiğiniz bilgileri okudum. Bebeğine bakan babalara tavsiyeleriniz nelerdir?”

Bugünkü bilgilerimiz dahilinde, babanın çocukla olan ilişkisi kültürlerin etkisinde ve birliktelikten doğan sevgi bağından ibarettir. Yani, baba ile çocuk ne kadar birlikte olur ve yaşamı paylaşırsa, o kadar birbirlerine yakınlaşırlar.

Bir ilişkide yakınlaşmak olumsuz olarak da sonuçlanabilir. Bu durumda, baba-çocuk ilişkisinde, babanın olumsuz davranışlarını sınırlayan yine babanın kendisi olur. Çünkü çocuk olumsuz davranan babadan uzaklaşır. Öyle ki, babanın çocuğa tutumu olumsuzsa, baba-çocuk yakınlaşması yerine, babanın yokluğu tercih edilebilir. Şüphesiz ki, her iki taraf için de arzu edilen bu değildir.

Babanın tutarlı davranışları, çocuk için otoriteyi temsil eder. Çocuğun gelecekte kendine güven duygusunu kazanabilmesi açısından kesintisiz, sıcak, güçlü ve güvenli bir baba yaklaşımı çok önemlidir. Çocuk arkasına aldığı bu güçle, yaşamındaki olağanüstü sıkıntıları, babasının yokluğunda ve özellikle yetişkin yaşamında daha kolay üstlenir.

Öte yandan, bu ikilinin birlikteliği zorla sağlanan bir durum olamaz. Bu birliktelikten babanın da keyif alıyor olması ön koşuldur. Sonuç olarak, anne bebeğin beslenme, uyuma ve temizlenme gibi yaşamsal önemdeki temel ihtiyaçlarını karşılarken; babaya düşen, çocukla birlikte geçireceği hoş vakit yani aktivitedir. Aktivite temel ihtiyaçlar arasındadır. O nedenle, azımsanmamalı, yeterince karşılanmalıdır.

Bebek; meme (dokunma, beslenme ve uyuma) için anneye, oyun için babaya yönelir. Annenin yokluğu halinde, bebeğin temel ihtiyaçları diğer bir kişi tarafından üstlenilir. Mektupta anlatıldığı gibi bu diğer kişi baba olabilir. Böyle olunca, babanın rolü, bebeğin aktivite ihtiyacı yerine, annenin üstlenmesi gereken bebeğin temel bakımı (dokunma, beslenme, uyuma ve temizlenme) olacaktır. Bu durumda, babanın fonksiyonu, anneninkinden farksızdır. Yani, baba bebeğin annesinden beklediği bakımı bekletmeden, ağlatmadan, tam onun talep ettiği biçimde karşılamalıdır. Bu, babanın otorite olmasını örselemez. Bilakis birliktelikten doğan sevgi dolu baba-çocuk ilişkisini daha da güçlendirir. Otoritenin içeriğinde, tutarlılıktan doğan güçlü bir güven duygusu vardır.

Öte yandan, çocuğun ihtiyaçları olması gerektiğince karşılansa dahi, bebek anne karnında kodladığı kokunun sahibine yönelme davranışını sürdürür. O nedenle, ister bir diğer kişi isterse baba, annenin rolünü üstlensin; anne evde olduğu her an devrettiği bu bakım görevini mutlaka bizzat kendisi yerine getirmelidir. Aksi halde, bebeğe tam olması gerektiği gibi bakım verilse de bir süre sonra annenin eksikliği çocukta huzursuz ve hırçın davranışlar olarak kendini gösterir. Yani, çocuğa babanın bakması halinde de diğerlerinin bakımında olduğu gibi, sıcak anne-çocuk ilişkisini korumak adına annenin özel bir çaba sarf etmesi şarttır. Anneye olan ihtiyaç anne tarafından karşılanmıyorsa, bir süre sonra çocuk ihtiyaçlarını karşılayana yönelir ve anneden uzaklaşır.

Çocuğunun kendinden uzaklaşmakta olduğunu fark ettiğinde, annede kaygı ortaya çıkar. Bu anne-çocuk ilişkisini daha da gerer. Bu nedenle, anne her fırsatta bebeğin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürmeli ve beraber oldukları sınırlı zaman diliminde sevgiyle koruyucu sıcak anne yaklaşımını, çocuğu eğitme ve eğlendirmeye tercih etmelidir. 

 

Davranışlara Söz Geçirmek, Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUNUZ VE SUDA GÜVENLİK
MİNİKLERİN SUYLA TECRÜBESİ
ENGELLİ MİNİKLERE
BİLİMSEL REHABİLİTASYON
ASTIMLA KISITLANMASIN
TEDAVİSİNİ YARIM BIRAKMAYIN
ÇOCUKLAR SÖZ DİNLEMEZ
ÇÜNKÜ ONLAR ROBOT DEĞİL
İLGİLENMENİN TÜRLÜ YOLLARI
ÇALIŞAN ANNELER DE YAPAR!
KREŞTE GÜVENDE Mİ?
ÖĞRENMENİN 3 YOLU
KUŞKUCULUK VE PARANOYA
PROF. DR. K.DOKSAT ANLATTI
AİLE İÇİ MUTLULUK
O KADAR ZOR OLMASA GEREK...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
EMPATİ KURMAYI BİLİYOR MU?
ÇOCUĞUNUZ ZEKİ Mİ DEĞİL Mİ
DÜĞÜNÜ DERT ETMEYİN DESEK
SEYAHATE Mİ ÇIKIYORSUNUZ?
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
YAŞLANMAK GÜZELDİR
2013 BAROK DESENLERİN YILI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :