Okunma Sayısı: 12486
CANLI YORUMLAR

GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME

İşte 7 kural!

Sağlıklı beslenmek, düzenli yemek yemek, vitamin almak, sağlığınıza zararlı olan yiyecek ya da içeceklerden uzak durmak yaşam boyunca önemlidir, ancak hamileyseniz sağlıklı beslenmek her zamankinden iki katı önemlidir. Çünkü, artık siz iki canlısınızdır. Bu yüzden beslenmenize, aldığınız vitaminlere ve uzak durmanız gerekenlere daha fazla dikkat etmeniz gerekir. İşte hamileyken sağlıklı beslenmenin 7 prensibi:

1- Diyetinize dikkat edin (İyi yemiş olsanız bile): Hemen hemen tüm hamile kadınlar proteine ihtiyaç duyar. Elbette vitamin ve mineraller de hamilelik dönemi için önemlidir. Eğer diyetiniz çok ağırsa, bebeğinizin sağlığı için besleyici gıdalara yönelmeniz, yapacağınız en önemli şey olacaktır.

Ancak şunu unutmayın, iyi yemek; çok yemek değildir. Eğer sağlıklı bir kilodaysanız, ilk 3 aylık dönem için ekstra kalori almanıza gerek yoktur. İkinci 3 aylık dönemde günde 300 ve son 3 aylık dönemde ise günde 450 kalorilik ekstra kalori yeterli bir miktardır. Eğer kilonuz fazlaysa ya da kilonuz normalin altındaysa, öğünü kilonuza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

2- Suşi, alkol ve yumuşak peynir çeşitlerinden uzak durun: İstiridye ve Suşi gibi çiğ deniz ürünlerinden uzak durun. Yine pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirlerin yakınından bile geçmeyin. Çiğ ya da az pişmiş et ve et ürünleri de, uzak durmanız gereken diğer besin maddeleridir. Bu maddeler doğmamış bir çocuk için sakıncalı olan tüm bakterileri içinde barındırmaktadırlar. Hamileyken alkol almak, çocukta belirgin fiziksel sorunların yanında; öğrenme bozukluğu ve duygusal problemler yaratmaktadır.

Kafein içeren ürünlerden uzak durmanız da hamilelik döneminde kendi sağlığınız açısından önemlidir. Araştırmalar göstermektedir ki, günde ortalama 10 fincan kahve içen anne adayları, hiç  kafein tüketmeyen anne adaylarına göre, 2 kat fazla düşük yapma oranına sahiptir.

Kahvenin yanında, çay - kola - diğer gazlı içecekler ve çikolatada  da kafein vardır. Hamilelik döneminde bu içeceklerin yerine su, soda, taze sıkılmış meyve suları gibi seçeneklere yönelmeniz sağlık açısından çok daha iyi olacaktır.

3 -Doğum öncesi vitaminleri ve mineral takviyesi almaya başlayın: İdeal bir dünyada, dengeli bir diyet, bir annenin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini karşılardı (Malesef böyle bir şey yok.) Ancak gerçek dünyada, vitamin+mineral takviyeleri gereken besin maddelerini almanızı sağlayacaktır. Seçtiğiniz vitaminin "folik asit" içerdiğinden emin olun. Hamile kalmadan önce ve hamileliğinizin erken dönemlerinde 400 mcg'ye ve sonrasından en az 600 mcg'ye ihitiyacınız vardır.

Daha sonra hamileliğiniz döneminde; demir ve kalsiyum içeren takviyelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Uzmanlar gebelik süresince D vitamini takviyesi yapılmasını tavsiye etmektedirler. Eğer bir vitamini çiğnemek ya da yutmak gibi sorunlar yaşıyorsanız, çiğnenebilir bir çeşidi ya da suyla karıştırılan takviyeleri seçin.

Bir şeyi unutmayın, daha fazla her zaman daha iyi anlamına gelmez. Sakın herhangi bir mineral ya da vitaminden fazla dozda almayın - Bu durumda bebeğiniz büyük zararlar görebilir.

4 -Hamileyken diyet yapmayın: Hamileyken diyet yapmak, hem siz hem de bebeğiniz için potansiyel bir tehlikedir. Kilo kaybettiren rejimler sizi sadece kilo açısından değil; demir, folik asit ve diğer önemli vitamin - mineral gereksinimlerinden yana da eksik hale getirecektir.

Kilo almak, sağlıklı gebeliğin en önemli işaretlerindendir. İyi beslenen ve gerekli seviyede kilo alan kadınlar, bunları yapmayan anne adaylarına oranla daha sağlıklı bebekler dünyaya getirmektedirler. Yani taze ve bol gıda tüketip, kilo alıyorsanız rahatlayın, zira olması gereken durum bu: "Büyümeniz Gerekiyor." Sadece şunu hatırlayın, gerçekten tam olarak 2 kişi için yemiyorsunuz.

5 -Kademeli olarak kilo alın: Hamileyken aldığınız kilolar, gerçek kilonuz kadar önemlidir. En az kiloyu İlk 3 aylık dönemde almalısınız (Genellikle 0.5 - 2.5 kilo arası.) Daha sonra ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemde haftada hemen hemen 0.5 kilo almanız uygundur. Eğer ikiz bebek taşıyorsanız, çok zayıf ya da çok kiloluysanız almanız gereken kilolara dair mutlaka bir uzmana danışın.

6 -Sık sık ve hafif öğünler tüketin: Gebelik döneminizde, yemek listenize biraz yaratıcılık katmanız iyi olacaktır. Eğer mide bulantısı, iştahsızlık, hazımsızlık ve mide ekşimesi tam bir öğünü keyifsiz hale getiriyorsa, az az ve sık yiyin. Az ölçüde günde 5 ya da 6 öğün faydalı olacaktır. Elbette, bebeğiniz mide ve diğer sindirim organlarınızda büyüdükçe, çok fazla yemek yemek için yeterli yeriniz zaten olmayacak, onu da belirtelim.

Eğer ana öğün saatleri arasında acıkıyorsanız, o açlık hissi geldiğinde hemen gidip bir şeyler atıştırın. Belli bir düzende yemek, gebelik döneminde gereken besinlere ulaşmanızı sağlayacaktır. İştah kesici atıştırmalıklar iyidir, ancak seçimlerinizi kısıtlayın ve sadece boş yere kalori aldıran abur cuburlardan uzak durun.

7 -Tatlı bir şeylerle kendinizi şımartın: İşlenmiş gıdalar, paket şekerlemeler ve şeker deposu tatlılar, diyetinizin ana maddeleri olamaz, ancak sadece hamilesiniz diye tüm favori ürünlerinizden uzak durmanıza gerek yok. Bazı zekice hazırlanmış tatlılar bu dönem için en idealleridir: Muzlu milkshake, %100 meyveden yapılmış yağsız buzlu içecek bu tatlılara örnek olarak verilebilir.

Son olarak, kendinizi öfke mağrasında kaybetmemenizi de söylemeliyiz. Unutmayın: Bir parça kurabiye ya da bir dilim kek, ne size ne de bebeğinize zarar verir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
LOHUSALIKTA KİŞİSEL BAKIM
KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN!
HAMİLELER DE TARZ SAHİBİDİR
BEBEĞİNİZ BUNA ENGEL DEĞİL!
HAMİLELİKTE ALERJİ
ÇOK SIK RASTLANIYOR
BİR DE ANNE GÖZÜYLE BAKALIM
EMZİRMENİN SİZE FAYDASI NE?
HAMİLELİKTE VUCUT
SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR?
HAMİLELİK DÖNEMİNDE
CİLT LEKELERİ
ANNENİN MENOPOZ YAŞI
DOĞURGANLIĞI BELİRLİYOR
BU GEBELİKLERE DİKKAT
DÜŞÜK RİSKİ YÜKSEK!
GEBELİK ZEHİRLENMESİ
RİSKLİ ANNE ADAYLARI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAMİLELİKTE ALKOL TÜKETİMİ
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER: ...
HAMİLELİKTE VÜCUT BAKIMI
HAMİLELER BUNLARI YAPAMAZ!
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
HAMİLELERİN YENİ MODASI
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :