Okunma Sayısı: 11424
CANLI YORUMLAR

HERKES SARILIK OLABİLİR

Ama önlemi basit

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların her geçen gün artması beraberinde birçok görünmeyen tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerden biri de Hepatit A ve B virüsü. Peki bu virüslerin belirtisi neler? Korunmak için neler yapmamız gerekiyor?

Karaciğer ve karaciğer hastalıklarının virüslerden kaynaklanan  hastalık türünün geneline Hepatit hastalığı adı veriliyor. Bu hastalığın toplumda en sık görünen iki tipi Hepatit A ve B olarak sınıflanıdırılıyor. Hepatit B olarak bilinen virüs küçük cerrahi müdahalelerden, kan naklinden, kolaylıkla bulaşabiliyor.  Hepatit A virüsü ise iyi yıkanmamış, sebze ve meyvelerden, havuzlardan, piknik alanlarından ve umuma açık olan heryerden bulaşma riski taşıyor.

AŞIYI KİMLER YAPTIRMALI?

28 yıldır çocuk ve çocuk hastalıkları üzerine hizmet veren Uzm. Dr. Kıpçak Tunçel,  hepatit virüsünden sadece çocukların ve bebeklerin değil, toplumdaki her bireyin korunması gerektiğinin altını çizdi. Tunçel, “ Yaz mevsiminde virüsler toplum içinde daha akışkan bir şekilde gezmeye başlıyor. Virüs toplumdaki bireylerde sıklıkla görünürse, yaygınlaşma olasılığı da bir o kadar artar. Her vatandaşın mutlaka hepatit A ve B aşılarını yaptırması gerekiyor. Aksi takdirde bu virüsün evinizdeki bireylere, çocuklarınıza ve çevrenize bulaşması olasılığı artar.” dedi. 

BELİRTİLER NELER?

Hepatit virüsünün birden çok belirtisinin olduğunu kaydeden Kıpçak Tunçel, “ağırlıklı olarak bize gelen hastalarda, cildin sarardığını, daha solgun bir renge büründüğünü, yaptığımız testlerde idrar renginin daha koyu olduğunu gözlemledik. Şiddetli kusma ve buna bağlı olarak halsizliklerin de olduğunu belirledik. Bu ve bunun gibi belirtilerde hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı ve genel bir kontrolden geçmenizi tavsiye ederim” dedi. 

VİRÜS HER AN HER YERDE

Herkesin bu virüsten korunmasını ve yayılmasının önlenmesi gerektiğini söyleyen Tunçel, “En bilindik yöntemlerin başında ise aşı geliyor. Virüs riski taşıyan yada taşımayan herkesin bu aşıları düzenli olarak yaptırmasında büyük fayda var.” dedi. Öte yandan  mevyelerin iyice yıkanmadan yenmemesi gerektiğini söyleyen Kıpçak Tunçel, cerrahi müdahalelerle bulaşmada sterilizasyona da dikkat çekti. Tunçel, “Örneğin bir diş hekimine gittiniz yada size başka bir branşta cerrahi müdahale yapıldı. Bu andan itibaren hepatit virüsüyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Muayene ya da müdahaleyi güvendiğiniz ve steril olduğuna inandığınız doktor ve muayenehaneleri tercih etmeniz, bu virüsten korunmanızda önemli bir rol oynuyor." dedi. 

Ebeveynlerin de korunması gerektiğini söyleyen Tunçel, “Aile bireylerinin  gözden kaçırdığı bir nokta var. Bu aşıları sadece çocukları için yaptırıyorlar. Aslında bu aşıları herkesin yaptırması, özellikle bünyesi hassas olan kişilerin mutlaka yaptırması gerekiyor. Toplumdaki her birey sarılık hastalığı geçirme riski var. Karşılaşma yöntemleri ise oldukça basit. Sebzeden, gıdalardan ve hatta sizden önce muayene olan, bu virüsü taşıyan birinden hastalığın yayılma olasılığını düşününce, aşıların yaptırılması yeniden düşünülmesi gerekiyor.” dedi.

 

hürriyet

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
21 ARALIK SENARYOLARI
VE ÇOCUKLAR...
BIRAKIN KENDİ KARAR VERSİN
ÇOCUĞUNUZ HANGİ SPORU İSTER
KADINLARIN KALBİ DAHA HASTA
EV KADINLARI DİKKAT!
RAHMİNİZİN KODUNU
DA VİNCİ ÇÖZÜYOR
RİSKLİ BİR HAMİLELİK
NASIL BELİRLENİR?
İDRAR KAÇIRMA SEBEPLERİ
PELVİK KAS DESTEĞİ PROBLEMİ
ABUR CUBURDAKİ BAĞIMLILIK
BOL ŞEKERLİ TÜKETMEYİN
GENÇLİK İÇİN
LEKELERDEN KURTULMAK İÇİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
METABOLİZMA NASIL HIZ...
KALÇA VE DİZ AĞRILARI
KANSERE KARŞI POSALI BESİN
ERKEN TUVALET EĞİTİMİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :