Okunma Sayısı: 8691
CANLI YORUMLAR

"BEYİN, GÜVENDE GELİŞİR"

Anne yokluğu: ölüm algısı

Annenin ortamda olmayışı, tıpkı içimizdeki “ben”in yok olması gibi bebek tarafından yokluk yani “ölüm” duygusu olarak algılanır. Kendi klinik deneyimlerimizde bu duyguyu “sanki ruhum çıkacak gibi oluyor” şeklinde ifade eden çocuk sözleri çok etkileyicidir. Obje devamlılığı 10. ayda kazanıldığı halde annenin ortamda olmadığı halde varlığını sürdürebiliyor olacağının algılanması 3. yaştan önce kazanılamaz hatta bu süre ayna nöronların kaybolduğu 5 ve bazı çocuklarda 7. yaşın sonuna
kadar uzayabilir.

Anne-çocuk ilişkisindeki bu özel durum, sıklıkla annenin çocuğu şımartıyor olmasıyla suçlanmasına yol açar. Çünkü çocuk annesinin yanında daha talepkar davranır. İstediklerini adeta kendinden istiyormuşçasına annesinden ister. İsteklerinin illa annesi tarafından karşılanmasını bekler. Hatta istediğinin anne dışında biri tarafından karşılanmasına itiraz eder. Aksi halde, huzursuzlanır, hırçınlaşır. Annesinin yokluğunda ise sessizdir, uysaldır. Anne ile bebek arasındaki “ayna” yansıma gerçeği bilinmiyorsa, bu durum sıklıkla “bebeğin annesini kullandığı” ya da annenin “bebeği kendisini kullandırtacak biçimde şımarttığı, yüz verdiği, tepesine çıkarttığı” şeklinde yorumlanır. Dolayısıyla anne çevre tarafından suçlanır. Bu bakış açısı çocuk beyninin gelişmesini bilmeyen yetersiz yetişkin mantığı ürünüdür. 

Çocuk beynini bilmek şart değildir. Kaldı ki, beyin hala bilinmezliklerini sürdürmektedir. Önemli olan, çoğunluğun gösterdiği davranışların “doğal” olduğunun bilincinde olmaktır. Doğal olanı koşulsuz kabul edip, doğaya karşı olmayan çözümler üretmektir. Bu şekilde, beyin örselenmeden gelişebilir. Aksi tutumlar, güneşi doğudan batırmaya benzer.

Bu dönemde, çocukta “kendine güven duygusunun gelişmesini engelleyecek” yorumuyla annenin şefkatli koruyucu davranışlarının eleştirilmesi de yetişkin mantığının yanılmasıdır. Bebeğin henüz “kendi” yoktur ki, “kendine güveni” olsun. Esas kazanılan duygu, kendine değil, anne aracılığıyla başkalarına güven duygusudur.

Başkalarına güvenebilmek, en zor kazanılan fakat en kolay kaybedilen duygudur. Bu zor kazanılan duygu, annenin koruyucu-kollayıcı tutumuyla kazanılır. Anneye bağlanmanın doyurularak tamamlanması da anneye olan güven duygusunun yeterliği ile mümkün olabilir. Güven içinde olduğunu hissetmek beyin gelişimi için elzemdir. Bu duygunun verdiği güven içinde çocuk araştırma sevinci (exploratory joy) ile korkmadan çevresindeki uyaranlara yaklaşabilir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışlara Söz Geçirmek

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
AŞKI KORUMAK İÇİN...
YATAKLARI AYIRMAK..?
BEBEĞİ KAŞIKLA BESLEMEK
OBEZİTEYE SEBEP OLUR MU?
YENİ DOĞAN ŞENLİĞİ
ŞİMDİKİLER ŞANSLI!
RUTİN EPİZYOTOMİ GEREKSİZ
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE GÖRE
İKİZLERİNİZ Mİ VAR?
LEYLEKLER GETİRMEDİ ELBET
ANNE SÜTÜ, İLAÇLAR VE BEBEK
PROF. BÜYÜKGEBİZ NE DİYOR?
İYİ BİR ANNE OLMAK
NASIL "İYİ ANNE" OLUNUR?
ÇALIŞAN ANNELERİN KABUSU
ÇOCUĞU BIRAKIP İŞE GİTMEK...
İLETİŞİM BOZUKLUĞU
TEMEL BOŞANMA SEBEBİ
OKUL ÇAĞI GÜVEN OYUNLARI
DEĞER GÖRÜYORSA SORUN YOK!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ŞAKA YAPILDIĞINDA KÜSME
HELİKOPTER ANNE BABALAR
KOCAMDAN NE ÖĞRENDİM?
ASOSYAL MİYİZ?
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
BAZILARI KASLI SEVER
2012 YILINA DAMGA VURAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :