Okunma Sayısı: 31686
CANLI YORUMLAR

"ÇOCUĞUMU ALABİLİR Mİ?"

Boşanmada çocuk kimde kalır

Annelerin en çok meak ettiği konulardan birisi de boşanma esnasında çocuğun velayetidir. Çünkü babalar çoğu zaman “evliliği kurtarmak ve kadının gitmesine engel olmak” için çocuğu alıp vermemekle anneleri tehdit ederler. Çocuk anneden alınır mı? Velayete neye göre karar verilir? Bu ve daha pek çok sorunun cevabını ÇETİN VE SELEK HUKUK BÜROSU Avukatları Serdar Çetin ve Ercan Selek sizler için veriyor.

İşte velayete dair en sık sorulan sorular ve cevapları...

***

Velayet konusunda ne gibi kriterler aranır?

Velayet davasında  da diğer davalarda olduğu gibi önemli olan somut olaydır, kesin ve tek bir kriter belirlemek mümkün değildir. Asıl olan çocuğun menfaatlerinin korunacağı, ihtiyaçlarının (maddi ve manevi) karşılanacağı, ruhsal ve fiziksel gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabileceği ortamda yetişmesini, yaşamasını sağlamaktır.

Velayet konusunda çocuğun yaşının önemi nedir?

Genel olarak yaşı itibari ile anne bakım ve ilgisine muhtaç olan çocukların velayeti anneye bırakılır. Kesin bir yaş sınırı olmamakla birlikte uygulamada genel olarak 7 yaşına kadarki çocukların velayetleri anneye bırakılır.

Ancak baba, olağanüstü hâllerde (örneğin, annenin akıl sağlığının çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkileyecek derecede bozuk olması vs.) çocuğun velayetinin kendisine bırakılmasını talep edebilir, bu durumda iddialarını ispat edebilirse çocuğun yaşına bakılmaksızın velayet babaya da bırakılabilmektedir.

Yine velayet konusunda  çocuğun cinsiyetinin önemi var mıdır?

Hayır, velayette çocuğun cinsiyetinin hiçbir önemi yoktur. Halk arasında, kız çocuğunun velayeti anneye, erkek çocuğununki babaya bırakılır şeklinde yaygın bir anlayış vardır; kesinlikle doğru değildir.

Evet, açılacak bir dava ile (velayetin Nez-i) velayet hakkını kullanmakta olan tarafın velayet hakkını kötüye kullandığı ya da velayet görevini yerine getirmediği ispat edildiği taktirde velayetin kaldırılarak diğer tarafa verilmesi ya da her iki tarafa da bırakılmayarak çocuğa vasi atanması mümkündür. Bu nedenle velayet hakkı kullanılırken de çocuğun menfaatleri gözetilmeli, çocuk şahsi çekişmelere alet edilmemelidir.

Velayet hakkı ne zaman sona erer?

Küçüğün ya da velayet hakkını kullanmakta olan tarafın/vekilin vefatı, vesayet altına alınması, velayet altındaki küçüğün 18 yaşını tamamlayarak reşit olması, velayetin diğer tarafa bırakılması hâllerinde velayet hakkı ortadan kalkar.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
5 YAŞ ALTINA DİKKAT
BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ
OKUL SÜTÜ NASIL DAĞITILACAK
ÖZEL OKULLAR PROGRAM DIŞI
BIRAKIN KENDİ KARAR VERSİN
ÇOCUĞUNUZ HANGİ SPORU İSTER
ÇOCUĞUNUZ NEDEN İÇEKAPANIK
ONUN İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ
OYUN VE REKABET
EBEVEYNİN ROLÜ NE?
MEB'DEN 12.SINIFLARA DESTEK
ÜCRETSİZ LYS DERSLERİ
YARDIM EDİN, ANLATSIN
KENDİSİNİ İFADE ETSİN...
BİRAZ KENDİNİZE YÖNELSENİZ?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇALIŞAN KADIN YASASI
PREMATÜRE BEBEK YASASI
EHLİYET YASAK!
KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİN...
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
EN İYİ YAZ KOKULARI
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :