Okunma Sayısı: 15957
CANLI YORUMLAR

LOHUSALIKTA KİŞİSEL BAKIM

Kendinizi ihmal etmeyin!

Doğmasıyla tüm dikkatlerin bebeğin üzerine yoğunlaştğı bu dönemde sizin yorgunluğunuz henüz geçmiş değil. Belki bir yıl boyunca konsantrasyonunuz bebeğinizle birlikte kendi fiziksel ve ruhsal değişiminizde olacak. Ancak bu süreci yaşarken kişisel bakımınızı ihmal etmeyin. 

***

Temizlik:

Bu dönemde temizlik hem sizin hem de bebeğiniz için önemlidir. Eğer anne sütü veriyorsanız her seferinde ellerinizi yıkayın. Memelerde yara olduysa, önce biraz sıkarak sütü çıkarın ve bunu memenin üzerine yayıp kurutun. Sıkı olmayan bir destekleyici sütyen giyin. Meme ucunu temiz suyla yıkayın. Sabun, lanolin veya diğer kremleri kullanmayın.

Banyo:

Anne, doğum sonrasında kendini yıkanabilecek gibi hissettiği her an yıkanabilir. İlk yıkanmalar ayakta ve duş şeklinde ya da su dökünerek olmalıdır. Su dolu leğene ve küvete oturmadan sık sık yıkanabilir. Normal bir doğumdan 24 saat sonra da banyo yapılabilir. Sezaryenli doğum sonrası genellikle 4. ya da 5. günde dikişler alınır ve daha sonra duş yapılabilir.

Dikişlerin temizliği ve bakımı:

Bebek tam çıkarken makat ile vajina arasına yırtılmayı önlemek amacıyla bir kesi yapılabilir. Bunu adı episiotomidir. Doğum sırasında açılan yaranın iyileşmesi bazen uzun sürebilir. Bu alan ne kadar temiz tutulursa iyileşme o kadar kolay olur. Bu konuda doktorunuz gereken müdahale veya ilaç konusunda yardımcı olacaktır. 

Dikişler 7-10 gün sonra artık acımayacak ve iyileşecektir. Fazla ayakta durmak, yatarak dinlenmemek dikişlerin iyileşmesini geciktirir, ağrıya neden olur. Bu nedenle temizlikle beraber fazla ayakta kalmayın ve bol bol dinlenin.

Tuvalette taharetlenme her zaman ön taraftan (idrar yapılan yer) arka tarafa (makat) doğru yapılmalıdır. Makat çevresinde bulunabilecek dışkı mikropları dikişlere ya da idrar borusuna ulaşırsa iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanan dikişler kaynayamaz ve yara açılır. Kızarıklık, şişlik ve aşırı ağrı dikişlerin atma belirtisidir. Bu durumda, anne hemen doktora başvurmalıdır. En ideali hiç açılmaması için dikişlerin temiz tutulmasıdır. 

Doğumdan sonra yıkanmanın dikişlere bir zararı olmaz. Sabunlanmış elle temizlik yapılabilir. Sonra dikiş bölgesi su ile durulanmalı ve her zaman kurulanmalıdır. Kurulanma, temiz tuvalet kağıtları ile yapılmalıdır. Her seferinde ayrı ve temiz bir bez kullanılamayacağı için bezle kurulama doğru değildir. Temizlik için rivanol ya da tavsiye edilen başka ilaçlı sular da kullanılabilir. Ancak nasıl temizlenirse temizlensin dikiş bölgesi her zaman kurulanmalı, ıslak kalmamalıdır.

Kadın bağı:

Önemli başka bir nokta da kullanılan hijyenik bağların çok sık değiştirilmesidir. Uzun süre kalan hijyenik bağlar da iltihaplanmaya neden olabilir. Kanama olmasa bile hijyenik bağlar da iltihaplanmaya neden olabilir. Yine, kanama olmasa bile hijyenik bağ en fazla 6 saatte bir değiştirilmelidir. Bu dönemde hazır hijyenik bağların kullanılması daha kolay ve güvenlidir.

 

Op. Dr. Haşim CEMAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAÇ BOYATMAK ELBETTE GÜZEL
AMA BİR DE ALERJİ OLMASA!
EN TUHAF HASTALIKLAR
OLMAZ DEMEYİN!!!
YAZA VÜCUDUNUZ ŞİŞ GİRMEYİN
ÖDEMLERİNİZDEN KURTULUN
DOĞUMDAN SONRA SPOR?
ÖDEMİ ATMANIN EN İYİ YOLU
GÖZÜ ÇAPAKLANIYORSA
ENFEKSİYON OLABİLİR!
HAVUÇ VE KAKAO YAĞLARI
YILLARCA YANLIŞ MI YAPILDI?
SÜT KONUSUNDA ISRAR ETMEYİN
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?
YENİ HAYATA RAHAT UYKU
HAMİLELİKTE UYKU POZİSYONU

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BESLENMEYE DİKKAT
SÜT MİKTARINI ARTIRICI
DOĞUM SONRASI
RAHİM KÜÇÜLMESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :