Okunma Sayısı: 12724
CANLI YORUMLAR

İLK HAFTALARDA

Çocuğunuzun büyümesi




Gelişimde, evreler tamamıyla eşit ölçüde tanımlanmazlar ve çocuktan çocuğa çeşitlilik gösterirler. Örneğin, bazı çocuklar ?emeklemeden? önce oturma pozisyonuna geçerlerken bazen de bunun tam tersi olur. Yani yürümeden önce her çocuk ?emekleme? aşamasından geçmez. Fakat bu aşamalardaki çeşitliliklerde de bir sınır bulunur, çünkü bazı fonksiyonlar, diğer bazı belirli fonksiyonlar ortadan kaybolmadan kavranamazlar (örneğin, yürümenin öncesinde belirli denge reaksiyonlarının meydana gelmesi zorunludur).

Aynı şekilde çeşitli fonksiyonların kazanılma zamanı da çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Örneğin, oturma pozisyonuna geçiş çocuk ortalama olarak 6-7 aylıkken gerçekleşir, fakat kimi çocuklar bunu 5 aylıkken kimileri de ancak 9-10 aylık olunca gerçekleştirebilir. Bu nedenle, çocuğun bazı yetenekleri kazanmada geç kaldığından şüphe etmemek ya da biraz geciktiği zaman endişe duymamak gerekir. Kimi fonksiyonların kazanılma zamanı değil nitelikleri önemlidir; ama çocuğun 1 yaşına geldiği halde oturmayı bilmiyor olması gibi özel duruma sahip, şüphe verici gecikmeleri bunun dışında tutmak gerekir. Şimdiye kadar söylenenler konuşma gelişimi için de geçerlidir.

Çocuklar ilk kelimelerini 12 aylıkken söylerler ve artık 2 yaşına geldiklerinde ise 200 kelimeyi aşan ?zengin? bir kelime dağarcıkları vardır. Bununla birlikte, 2 yaşına gelip de
4-5 kelimeden fazlasını kullanmayan çocuklar da gayet normal bir gelişime sahiptirler; fakat bütün çocuklar 3 yaşına doğru kullandıkları terim sayısını hızla arttırmaya başlamalıdır. Çocuğun kullandığı sözcüklerin sayısı ve bunları kullanmaya başlama zamanından çok, kendine söyleneni anlıyor ve kendini anlatabiliyor olması önemlidir.

İlk haftalar:

HAREKET

  • Sırtüstü yatar vaziyette kollarını ve bacaklarını simetrik olarak hareket ettirir.
  • Yüzüstü dururken birkaç saniyeliğine kafasını kaldırır ve yatar vaziyetteyken de yine başını kaldırıp bir süre bu şekilde tutabilir.


SÖZLÜ İFADE

  • Çocuk yüksek sesle ağlar.
  • Gelen seslere yönelir.


İLİŞKİ

  • Başka birinin yüzünü algılar. Eğer kişi ona doğru yaklaşırsa, bu kişinin hareketini izler (Süt emme sırasında annesi ile bakışları karşılaşır).
  • Süt emme zamanını bilir.
  • İnsan sesi, vücut teması ve emme ile teselli edilmeye izin verir.
  • Kendiyle tatlı bir sesle konuşulmasına dikkatli şekilde tepki verir.
  • Ann Boyutu
  • Ann Boyutu
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEKLERDE GÖĞÜS HIRILTISI
NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?
EMZİK NE ZAMAN BIRAKILMALI
BIRAKILMAZSA NE OLUR?
SÜT VEREN ANNELER
İHTİYACINIZ OLAN BESİNLER
BEBEĞİNİZİ MEMEDEN KESME
İŞİN ZOR KISMINA ÖNERİLER
BEBEK İÇİN KOZA STRATEJİSİ
ANNEYE BOĞMACA AŞISI
BEBEKLERDEKİ 10 HASTALIK
SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
BEBEĞİNİZE DOKTOR SEÇMEK...
EŞ SEÇMEK KADAR ZOR!
BEBEKLERDE GAZ SANCISI
HANGİ GIDALARDAN KAÇINMALI
EMZİRECEKLERE TAVSİYELER
DOĞUM ÖNCESİNDE ÖĞRENİLMELİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ANNE SÜTÜ
EMZİRECEKLERE TAVSİYELER
DOWN SENDROMUNA YENİ TEST
BEBEKLİKTE İLK 1000 GÜN
TOPLAYIN
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
YENİ YILDA DENEYİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :