Okunma Sayısı: 8199
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKLA İLETİŞİMDE HATALAR

"Ben" ve "sen" mesajları

Çocuk iletişimi de genellikle anne-babadan öğrenir. Kendi anne ve babası küçükken ona nasıl davrandılarsa, onlar da çocuklarına genellikle benzer biçimde davranırlar. Ancak ne yazık ki, çoğu zaman anne-babaların çocuklarına bu konuda iyi bir örnek olabildiklerini söylemek zordur. Anne-baba belirli aralıklarla çocuklarıyla kurdukları iletişimi değerlendirmeli ve özeleştiri yapmalıdır. 

Kendi anne-babalarının olumlu ve olumsuz yönlerini anımsamalı ve bunların kendileri üzerindeki yansımasını bulmaya çalışmalıdır. Böylelikle karşısındakini dinlememe ve yapıcı değil kırıcı tarzda eleştirme gibi kötü huylarını daha kolaylıkla bırakabilir. Eğer bu yapılabilirse anne-babalar çocuklarıyla daha iyi bir iletişim kurmakla kalmaz, aynı zamanda onlara iyi bir örnek de olurlar. 

Anne-babanın okul çağındaki çocuklarıyla iletişiminde çok sık yaptığı bazı hatalar vardır. 
Aşağıda bu hatalardan bazı örnekler verilmiştir: 

  • Emrivaki konuşmak: “Bunu söylediğim gibi yapacaksın, yoksa...”
  • Ders vermek: “Ben çocukken senin yaptığın işin iki katını yapardım.”
  • Eleştirmek “Bugün her şeyi berbat yapıyorsun.”
  • Alay etmek: “Bu yaptığın çok aptalca bir şeydi.”
  • Küçük düşürmek: “Senin yaşındaki bir çocuğun bunu bilmesi gerekir.”

Çocukla iletişim kurarken ona olumlu bir bakış açısıyla yaklaşılmalı ve gerektiğinde onurlandırılmalıdır. Örneğin, "Bugünkü matematik ödevlerini çok güzel çözdün." gibi takdir söylemleri kullanılabilir. Ancak bunu yaparken, anne-baba onu ‘kendi görmek istediği biçimde davrandı’ diye yapmamalıdır. Onun etkinliklerine çok karışmadan, onu olduğu gibi kabul ettiğini göstermelidirler. Örneğin, resim yapmakta olan bir çocuğa hangi boyaları karıştıracağını göstermek yerine, karışmadan onu izlemek çocukta doğru şeyler yaptığı hissi uyandıracaktır.   Çocuklarla konuşma yöntemleri 
Anne-baba çocukla konuşurken ona karşı yargılayıcı ve suçlayıcı olmamalı, olumlu bir diyalog kurmaya çalışmalıdır. Bu diyalog, çocuğun herhangi olumsuz bir davranışını düzeltirken "sen" mesajı yerine "ben" mesajı kullanılarak sağlanabilir. 

Aşağıda bir kaç "ben" mesajı örneği verilmiştir: 

  • Okurken daha çok sessizliğe gereksinimim var.
  • Masamı en son kullanan toplamadığı için aradığım şeyleri bulamıyorum.
  • Çok yorgunum, mutfağın toplanması için yardıma gereksinimim var. 

"Ben" mesajları, aslında "sen" mesajları ile aynı şeyleri söylemesine karşın, tehdit içermediğinden, çocuk tarafından daha kolay kabul edilecektir. Böylece, örneğin babasına "sesimin seni rahatsız ettiğini fark etmedim" ya da annesine "yorgun olduğunu söylemen iyi oldu, sana yardım edeyim" gibi yanıtlar verecektir. 

"Sen" mesajlarına örnek:

  • Bir daha bunu sakın yapma.
  • Beni çok kızdırıyorsun.
  • Neden dikkat etmiyorsun? 

Bu mesajlar daha bir çocuğa yönelik olduklarından, çocuk kendini savunmak zorunda hissedecek, o da benzer karşılıklar verecek ve böylece de etkili bir iletişim olanağı ortadan kalkacaktır. 

Bundan daha da kötüsü çocuğu küçük düşürücü konuşma biçimidir. Eğer çocuğa sürekli olarak onun kötü, aptal ve düşüncesiz olduğu biçiminde mesajlar verilirse, yalnız çocukluk döneminde değil, belleğinde o biçiminde yer ettiği için sonraki yıllarda bile birey kendini o biçiminde algılayabilir ve toplumla olan ilişkilerinde zorluklar yaşayabilir. 

Doğal olarak, her çocuk "ben" mesajlarını başlangıçta algılamayabilir ve bu yöntem yararlı olmayabilir. Bu durumda bile, belki başka bir biçimde ya da daha değişik bir ses tonuyla,"ben" mesajları verilmesi sürdürülmelidir. Çocuğa bu mesajları algılaması için biraz zaman tanımalıdır. Konuşurken ses tonunun verilmek istenen mesaja uygunluk göstermesi de çok önemlidir. Eğer anne ya da baba kendi sorunlarını konuşmaya yansıtırlarsa verilmek istenen mesaj tam algılanmayabilir. 

Anne-baba, çocukların huylarına göre bazı ufak tefek değişiklikler olsa bile, bütün çocuklarına eşit davranmalı ve ayrım gözetmemelidir. 

Prof. Dr. Sadık Akşit

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUM DEPRESYONDA
ÇOCUK DEPRESYONU
UYKUYA DALARKEN KORKUYORSA
BUNU BİRLİKTE HALLEDİN
ÇOCUKLAR NEDEN ALAY EDER?
KİMDEN ÖĞRENİR?
ÇOCUKLARDA ÖLÜM KORKUSU
ÇOCUĞA ÖLÜM NASIL ANLATILMALI?
HORMONUMLA OYNAMA ANNE
AŞIRIYA KAÇMAYIN...
GECE ALTINI ISLATIYOR MU?
HER ÇOCUKTA GÖRÜLEBİLİR
DOĞRU KELİMELERLE
DOĞRU İLETİŞİM
TUVALET EĞİTİMİNE DİKKAT
İHMAL DEPRESYONA GÖTÜRMESİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÖDEVLERE YARDIM EDERKEN
OKUL ÇAĞINDA SAĞLIKLI
MEB'DEN DERSANE RAPORU
KAHVALTI DEYİP GEÇMEYİN
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
ROBOT SEVGİLİLER
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :