CANLI YORUMLAR
PROF. DR. BENAL BÜYÜKGEBİZ
PROF. DR. BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı

BESLENMENİN BAŞARIYA ETKİSİ

İyi beslemek istiyoruz ama!
25.09.2012

Çocuklarımızdan her zaman, her alanda başarı bekliyoruz… Önce kreşte başlıyor sonra da ilköğretim, ortaöğetim derken tüm eğitim yaşamları boyunca performans bekliyoruz onlardan… Özellikle de okul yaş grubunda notla değerlendirildiğini düşündüğümüz, nota yansıyan akademik başarı bekliyoruz… Bu nedenle onları sürekli olarak çok defa da onlara danışmadan sistemin zorladığı şekilde destekliyoruz. Özel dersler aldırıyoruz. Özel dershanelere gönderiyoruz. Okul başarılarını arttırmaya çalışırken diğer taraftan da sporda ve/veya sanatta da var olmalarını istiyor, bu alanlarda da imkanlarımız doğrultusunda hatta çoğu zaman da imkanlarımızı zorlayarak onların önünü açmaya, onlara fırsat vermeye çalışıyoruz.

Pek çoğu tüm gün eğitim yapan okullarda okuyorlar… Okul dışında geçen zamanları çok az...  Bu süre okuldan verilen ödevlerin yapılmasına bile zor yetiyor... Hal böyle olunca da ne kendilerini ne de bizi yaşayamıyorlar. Sürekli olarak, “yapılması gerekenleri” tamamlamaya çalışırken onlar bize biz de onlara yabancılaşıyoruz… Belki de bu süreç içinde birlikte olduğumuz nadir anlar ya bir eğitimden diğerine giderken arabada ya da masa etrafında yaşanıyor. Çoğu zaman da masada birlikte yemek yemenin zevkini yaşamak yerine, nasibimize düşen yemek yedirememenin stresi ve yemediklerinin onlara nasıl zarar verebileceği ile ilgili endişeler… Doğal olarak da konuşmaya başlıyoruz… Bildiğimiz kadarını bu defa da sofrada öğrenmelerini istiyoruz. Neden sebzeler sağlıklı? Neden yenmesi gerekiyor? Yenmediği ne zaman neler olur? v.b. İşte böyle günler günleri kovalayarak geçip gidiyor. Sürekli olarak onlar bir şeyleri öğrenmeye zorlanıyorlar.

Çocuklarımızı bir yandan bu kadar yoğun eğitim yüküyle baş başa bırakırken diğer taraftan da onları desteklemek, başarılı olmalarını sağlamak veya öğrenmelerini kolaylaştırmak için iyi beslemeye çalışıyoruz. İyi beslemeye çalışıyoruz çünkü beslenme ile okul performansı arasında ilgi olduğunu sık sık okuyoruz. Daha doğrusu, sık sık yazılı ve görsel basında beyine iyi gelen veya zekayı arttıran bazı vitaminlerin, minerallerin ve bunları içeren besinlerin varlığı ve adları dayatılıyor bize… Peki beslenme ve okul performansı arasındaki ilişki nedir? Akademik başarıyı etkileyen mucize besinler var mıdır?

Kavrama kapasitesinin veya idrak etme yeteneğinin bileşenleri içerisinde algılama, düşünme ve öğrenme yer alır.  Kavrama kapasitesini belirleyen en önemli faktörler beslenme, genler ve çevre koşullarıdır. Bu nedenle diğer pek çok faktörlerle birlikte beslenme de öğrenme üzerinde etkilidir. Ancak hiçbir bilim adamı “bunları yersen daha zeki olursun” diyemez.  Ama, sağlıklı beslenmenin çocuk gelişimi ve öğrenme kapasitesi üzerinde etkisi de inkar edilemez. Çocukluk yaşlarındaki beslenme ile  daha sonraki yıllarda akademik performans arasında önemli bir ilişki söz konusudur. Bu konudaki bilgileri değişik derecelerde beslenme yetersizliği olan çocukların daha sonraki yıllarda zihinsel gelişimlerini ve okul performanslarını araştıran çok çeşitli araştırmalar net olarak ortaya koymuştur.

Beslenme ve okul performansı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda öncelikle kahvaltının çok önemli olduğu dikkati çekmektedir. Kahvaltının okul yaş grubundaki çocukların öğrenme kapasiteleri üzerindeki olumlu etkisi çok sayıda çalışma ile ispat edilmiştir. Benzer sonuçlar daha küçük yaş gruplarında da belirlenmiştir.  Okul yaş grubunda,  kahvaltı eden çocukların okul performanslarının daha yüksek olduğu çok çeşitli araştırmalarla açıkca gösterilmiştir. Kahvaltı eden çocuklar okulda daha aktif olarak eğitime katılırlar. Kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre okulda değişik kriterlerle belirlenen başarıları ve performansları daha yüksektir. O halde çocuklarımızın okul başarılarını arttırmak amacıyla desteklenmesi gereken sağlıklı yaklaşım, çocukların sabah kahvaltı yapmalarının sağlanmasıdır. 


Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :