CANLI YORUMLAR
DR. NESLİM G. DOKSAT
DR. NESLİM G. DOKSAT
Çocuk, Ergen ve Genç Psikiyatrı

BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN

Dikkat edilecek hususlar
20.11.2012

Boşanma olayı, gerek ebeveynler, gerekse de çocuklar açısından güç bir durumdur. Özellikle de, planlama ve işleyişe koyma aşamaları, en zorlayıcı süreçler olarak tarif edilmektedir.

 

Boşanmanın gerçekleşmesi ve hayat düzenlerinin yeniden kurulmasının ardından, genellikle hayat normale dönmüş gibi hissedilir. İşte tam da bu aşamada dikkat edilmesi gereken bâzı hususları ifade etmeye çalışacağım bu yazımda.

 

Özellikle 14 yaşın altındaki çocuklar, diğer ebeveyni daha fazla arama eğilimi gösterir. Boşanma protokolünce belirlenmiş olan sadece hafta sonu diğer ebeveyni görme şartı, bu yaş grubuna duygusal açıdan yeterli gelmeyebilir. O nedenle, bu gibi protokollerin şartlara göre esnek olarak yürütülmesinde fayda vardır. Yâni, çocuklar kendi isteklerine bağlı olarak diğer ebeveyni protokol hâricinde de görebilmelidirler. Tabii ki bu durumda çocuğun ödev ve sınav düzeninin bozulmamasına gereken özen gösterilmelidir.

 

Çocuklar bu gibi durumlarda, anne ve/veya babalarını ihmâl etme, yâhut bir ebeveyne haksızlık yapıyor olma kaygısı taşıyabilirler. (Babasına az gitse onu üzecek olma, diğer durumda annesini ihmâl edecek olma veya tam tersi vb.)

 

Çocuklarda bu gibi kaygıların çok farklı klinik yansımaları olabilir. Örneğin, aniden ortaya çıkan korkular, yalnız kalamama, hayâl görme, derslerde başarısızlık, iştah değişiklikleri bunlar arasında sayılabilir. Bu belirtilerin hâricinde çocuğun genel halinde bir farklılık tespit edilmeyebilir. O nedenle, bu tablonun basit bir korku gibi değerlendirilip, perde arkasının gözden kaçırılma ihtimâli son derece yüksektir.

 

Tüm bu açılardan, boşanma işleminin medenice yürütülmesi, anlaşma protokollerinde gereksinimlere göre esnekliğe yer verilmesi, küçük çocukların diğer ebeveyni mümkün olduğu kadar sık görebilmesi açısından son derece önemlidir.

 

Boşanma sürecinin ardından, çocukların ruhsal durumlarının yakından tâkip edilmesi, ısrar eden sorunların veya huy değişikliklerinin devam etmesi durumunda, bir çocuk ve ergen psikiyatrından profesyonelce yardım alınması en uygunu olacaktır.


Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
dnz_ysff
Cevapla dnz_ysff
19.03.2016 07:38:01
Merhaba Hocam; benim oğlum 4 yaşında.ve o 7 aylıkken boşandık. babası 4 veya 5 ayda bir görüyo. kendisi evli ve çocuğu da var. onunla daha hiç boşanma hakkında konuşmadım.5 yaşını bekliyorum. Babama baba diyerek büyüdü.Şimdi yeni yeni senin iki tane baban var diyip isimlerini sayıyoruz.Doğrumu yapıyoruz bilmiyorum.Bu arada yakın başka bir şehirde üniversiteye gidiyorum.haftanın 4 günü ordayım malesef.Oğluma annemler bakıyor.Oğlum çok hırçın.Hiç bir söylediğimizi yapmıyor.ağlayıp bağırıyor.Herşey onun istediği gibi olsun istiyor. bu durumu nasıl düzeltebilirim.oğlumla nasıl iletişim kurabilirim.çok yoruldum ,yıpranıyorum, o da üzülüyor ben de :(
Cevap Yaz
beyza
Cevapla beyza
19.02.2013 11:40:12
Zor bir durum özellikle çocuklar için , Anneler ,babalar bir süre sonra kendilerine yeni bir hayat çiziyorlar ,ama çocuklar için bu sürece uyum sağlamak zor olsa gerek.
Cevap Yaz
1
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :